20 May
1 2 3 4 5 6 7 8

Ultimele stiri adaugate pe site

-
-
Image Description
Actualitate

ATENȚIONARE: Cod Galben de Ceață în Mai Multe Localități din Județul Călărași. Recomandări pentru Conducătorii Auto

Un cod galben de ceață a fost emis de către meteorologi pentru dimineața de vineri în mai multe localități din județ. Avertizarea vizează Albești, Trușești, Ștefănești, Călărași, Avrămeni, Manoleasa, Hlipiceni, Todireni, Santa Mare, Durnești, Dobârceni, Mihălășeni, Hănești, Ripiceni, Românești și Mitoc și este valabilă până la ora 10:30. Pe drumurile din aceste localități, vizibilitatea se va reduce sub 200 de metri, chiar sub 50 de metri în unele zone. De aceea, conducătorilor auto li se recomandă să adapteze viteza la condițiile de drum, pentru a preveni accidentele rutiere. Vă rugăm să circulați cu prudență pentru a vă asigura siguranța și a celorlalți participanți la trafic. În cazul unor situații de urgență în care viața și bunurile sunt în pericol, sunați imediat la numărul de urgență 112. Pompierii militari sunt disponibili 24 de ore din 24 pentru a vă ajuta în astfel de situații de risc. Sunt pregătiți să intervină rapid și eficient. Întrucât codul galben este valabil până la ora 10:30, vă sfătuim să evitați deplasările în această zonă până ce situația se îmbunătățește. Vă reamintim, deci, să fiți prudenți în trafic și să acordați întotdeauna prioritate siguranței dumneavoastră și a celorlalți.

Articol postat în data 22 Mar 2024
Image Description
Actualitate

Șoferul accidentat la Zăicești, dus direct la operație. Mașina distrusă a fost scos din șanț (VIDEO)

Un tânăr de 21 de ani a fost implicat într-un grav accident dimineața trecută, în localitatea Zăicești. Acesta se afla la volanul unui Audi și s-a izbit violent de o betonieră care circula în sensul opus. Impactul a fost atât de puternic încât mașina a fost distrusă complet pe partea stângă. Norocul tânărului a fost că a putut fi scos din mașină și dus direct la spital, deoarece a fost grav rănit. Echipajul SMURD l-a stabilizat și l-a transportat la Spitalul Județean de Urgență, unde a fost supus mai multor investigații medicale. S-a descoperit că tânărul a suferit o ruptură de splină, motiv pentru care a fost dus direct în sala de operații pentru o intervenție chirurgicală de urgență. "Efectuăm o intervenție de urgență pentru hemiperitoneu mediu prin ruptură de splină. A fost necesară splenectomia și momentan pacientul se află la terapie intensivă. Prognosticul este unul bun", a declarat medicul primar de chirurgie Isabela Afrăsânei, din cadrul Secției Chirurgie Generală a Spitalului Județean de Urgență. La locul accidentului au intervenit imediat mai multe forțe de intervenție, precum un echipaj al Serviciului Județean de Ambulanță și un echipaj cu medic al SMURD. Poliția a deschis un dosar penal pentru vătămare corporală din culpă și se pare că tânărul ar fi pătruns pe contrasens în momentul accidentului. Mașina sa a lovit puternic roțile din stânga ale betonierei, fiind aruncată în șanț. Autoritățile continuă să investigheze cauzele precise ale accidentului, iar mașina a fost ridicată de la locul impactului de către o platformă SOS Savencu pentru a fi examinată tehnic. Tânărul se află în continuare internat în stare gravă la spital, dar prognosticul este unul bun. În astfel de situații, este important ca șoferii să fie precauți și să respecte regulile de circulație pentru a evita astfel de tragedii.

Articol postat în data 22 Mar 2024
Image Description
Actualitate

Tragedie la Coțușca! Un octogenar pierde viața din cauza unei țigări aprinse

Un bărbat de 83 de ani a pierdut viața într-un incendiu care a izbucnit în locuința sa din satul Coțușca, după ce a adormit cu o țigară aprinsă în mână. Tragedia s-a petrecut în această după-amiază și a fost observată de un vecin care a alertat autoritățile. La fața locului a fost trimis un echipaj de pompieri, care a intervenit cu o autospecială de stingere cu apă și spumă. Din păcate, bărbatul a fost găsit carbonizat în patul care ardea într-una din camerele locuinței sale. Potrivit pompierilor, incendiul a fost cauzat cel mai probabil de o țigară lăsată aprinsă de bărbat. Pentru a evita astfel de tragedii, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Botoșani recomandă măsuri de precauție pentru fumători. Printre acestea se numără: să nu aruncați mucurile de țigară pe jos, să aveți grijă să nu aruncați restul de la țigară pe geamul mașinii sau să folosiți o scrumieră potrivită și grea pentru a stinge țigara. De asemenea, autoritățile sfătuiesc fumătorii să nu fumeze în pat sau în apropierea materialelor combustibile și să nu lase scrumul să ardă în scrumieră. Aceste recomandări vin în urma unui incident tragic care a avut loc în satul Coțușca și care a dus la pierderea unei vieți nevinovate. Este important să fim responsabili și să avem grijă atât de locuințele noastre, cât și de mediul înconjurător. Incendiile cauzate de neglijența cu țigările pot avea consecințe fatale și trebuie să fim conștienți de pericolele pe care le implică fumatul.

Articol postat în data 22 Mar 2024
Image Description
Sport

Liderul galeriei giuleștene a fost arestat pentru contrabandă cu materiale pirotehnice alături de Daniel Niculae: 16 persoane implicate în acest caz. Arestări și control judiciar în București și județele din apropiere.

Trei suporteri ai echipei Rapid au fost arestați după ce au fost implicați într-un caz de depozitare și introducere de materiale pirotehnice periculoase pe stadion. Printre ei se numără și liderul galeriei echipei, care colabora direct cu Daniel Niculae, președintele clubului. Procurorii Parchetului Tribunalului București au cercetat 16 persoane în acest caz, acuzându-le de constituirea unui grup infracțional organizat, operațiuni ilegale cu articole pirotehnice, nerespectarea regimului armelor și distrugere. Trei dintre inculpați au fost arestați pentru 30 de zile, iar ceilalți 12 au primit măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile. Deși a fost suspectat în acest caz, Daniel Niculae a fost lăsat în libertate, fiind președintele echipei de fotbal. Potrivit procurorilor, acesta a colaborat cu suporterii pentru a aduce pe stadion materiale pirotehnice periculoase. În cadrul unei percheziții, a fost găsită și o încăpere secretă, cu un perete fals, unde erau depozitate petarde și torțe. Finanțatorul echipei, Dan Șucu, a declarat că nu a avut cunoștință de aceste activități ilegale. „Cu ocazia perchezițiilor, au fost găsite și confiscate mai multe materiale pirotehnice, arme de foc, arme albe și sume de bani”, au precizat procurorii. Parchetul de pe lângă Tribunalul București a efectuat 19 percheziții domiciliare în București și județele Ilfov, Prahova și Iași, în urma cărora au fost ridicate probe legate de caz. Președintele echipei, Daniel Niculae, a fost ridicat de mascați joi dimineață.

Articol postat în data 22 Mar 2024

Actualitate

-
-

Economie

-
-

Legislația privind includerea bacșișului în nota de plată, adoptată de Parlament

BACȘIȘUL VA FI TRECUT PE NOTA DE PLATĂ ȘI VA PUTEA FI PLĂTIT CU CARDUL ÎN RESTAURANTE Parlamentul a adoptat o lege importantă pentru domeniul serviciilor alimentare. Potrivit acestei legi, bacșișul va fi trecut pe nota de plată și va putea fi plătit cu cardul. Proiectul a fost votat astăzi și a fost trimis către președintele Iohannis pentru promulgare. Legea prevede că operatorii economici din domeniul serviciilor alimentare au obligația de a emite o notă de plată în care să fie specificate rubrici pentru nivelul bacșișului oferit de client. Acesta poate reprezenta între 0% și 15% din valoarea consumației și poate fi trecut fie ca procent, fie ca sumă absolută. De asemenea, dacă acesta nu este indicat de către client, nota de plată trebuie să conțină o rubrică specială în care să poată fi introdusă suma oferită drept bacșiș. Revenind la modul de plată, bacșișul poate fi acum achitat atât cu cardul, cât și în numerar. Cu toate acestea, noul regulament permite operatorilor economici să stabilească prin regulament intern modul și procedura de distribuire a sumelor provenite din încasarea bacșișului către salariați. De asemenea, suma obținută din bacșiș nu va mai fi inclusă în baza de calcul a contribuțiilor sociale și nici nu va fi considerată un salariu. Legea clarifică și faptul că bacșișul nu va fi impozitat ca venituri salariale sau asimilate salariilor și că nu va intra în sfera TVA. Operatorii economici care nu respectă prevederile legii vor fi sancționați cu amenzi între 2.000 și 4.000 de lei. Această măsură urmărește să protejeze drepturile clienților și să încurajeze utilizarea cardului în tranzacțiile cu bacșiș. Această lege a fost propusă ca un pas înainte către modernizarea operațiunilor din domeniul serviciilor alimentare. Este de așteptat ca aceasta să aducă beneficii atât operatorilor economici, cât și clienților, prin simplificarea plăților și eliminarea unor riscuri de fraudă.

ROBOR în scădere: Impact pentru rambursarea ratelor bancare

În ziua de 1 noiembrie 2022, Consiliul Concurenţei a anunţat că va investiga mai atent activităţile celor mai mari bănci din România, pentru a determina dacă au făcut înţelegeri ilicite care să determine creşterea ratei dobânzilor ROBOR, conform Agerpres. Ca urmare a acestei investigaţii, indicele ROBOR la trei luni a scăzut la 7,89%, nivelul cel mai redus din 28 iulie 2022 şi până în prezent. Această scădere a continuat, deşi Banca Naţională a României (BNR) a majorat rata dobânzii de politică monetară. Pe 26 octombrie, ROBOR la trei luni a înregistrat o creştere semnificativă, ajungând la 8,21%, cel mai mare nivel din ultimii 12 ani şi 9 luni. Totuşi, în prezent, acesta a scăzut sub 8%, spre deosebire de luna august a acestui an, când a atins un record de 8%. În acelaşi timp, ROBOR la şase luni a scăzut la 8,08%, faţă de 8,09% în şedinţa precedentă. În mod similar, pe 26 octombrie, ROBOR la şase luni a atins nivelul maxim al ultimilor 12 ani şi 9 luni, de 8,31%. Nivelul acestui indice a depăşit pragul de 8% imediat după data de 29 iulie 2022. În martie 2022, ROBOR la trei luni se situa la 3,02%, iar ROBOR la şase luni era la 3,14%. Pe de altă parte, indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, a înregistrat o creştere semnificativă în septembrie 2022, ajungând la 4,06%. Acesta este calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul II 2022. Pe data de 1 mai 2019, a entrat în vigoare OUG 19/2019, care a modificat modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobândă variabilă. Potrivit ordonanţei, IRCC este calculată trimestrial, bazându-se exclusiv pe tranzacţiile interbancare. Editor: Autor: [name]

Recente din Romania

-
-

08:03

Top 30 cele mai bune universităţi din România. Ce loc ocupă Universitatea Transilvania Braşov

Topul celor mai bune 30 de universități din România a fost prezentat într-un raport al Ministerului Educaţiei. Conform unui raport publicat de Ministerul Educaţiei, Univer­sitatea Transilvania Braşov este în top 10 cele mai bune universități din România. Sistemul de învăţământ superior cuprinde 89 de universităţi publice şi private, însă doar 30 dintre ele sunt incluse în metarankingul pentru anul 2023 Universitatea UBB Cluj-Napoca, Univer­sita­tea din Bu­cureşti şi Universitatea Politeh­nica din Bucureşti ocupă pri­mele poziţii în clasamentul celor mai bune universităţi din România, conform unui raport publicat de Ministerul Educaţiei, potrivit ZF.ro. Topul primelor cinci universităţi din Ro­mânia, în anul 2023, este re­pre­zentat de: Universitatea Babeş-Bol­yai din Cluj-Napoca, Universitatea din Bucureşti, Universitatea Poli­teh­nica din Bucureşti, Universitatea de Medicină şi Farmacie Carol Davila din Bucureşti şi Universitatea de Medicină şi Farmacie Iuliu Haţieganu din Cluj-Napoca”, scrie în raportul privind metarankingul universităţilor locale în anul 2023. Locurile următoare sunt ocupate de Univer­sitatea Transilvania din Braşov, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, Universitatea de Vest din Timişoara, Academia de Studii Economice din Bucureşti, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea Politehnică Timi­şoara, Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iaşi, Universitatea din Oradea şi Universitatea Lucian Blaga din Sibiu. Faţă de exerciţiul anterior de metaranking, nu au existat intrări noi în clasament; în schimb, Academia Tehnică Militară Ferdinand I, care a fost prezentă în exerciţiul anterior, nu se mai regăseşte în clasamentele internaţionale şi, implicit, în metaranking. Metarankingul este un instrument folosit pentru alocarea anuală de fonduri pentru cercetarea în universităţi. Faţă de anul trecut, schimbări au fost doar după primele trei clasate, respectiv pe poziţia a patra, unde Universitatea de Medicină şi Farmacie Carol Davila a depăşit Universitatea de Medicină şi Farmacie Iuliu Haţieganu din Cluj-Napoca. De asemenea, Academia de Studii Economice din Bucureşti (ASE) a trecut pe poziţia a noua în top 30 universităţi din România din anul 2023, faţă de locul 10 înregistrat pentru anul 2022, întrecând Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iaşi. Topul primelor zece universităţi din România în anul 2023 este similar cu cel din 2022, fiind ocupat de universităţi comprehensive, tehnice şi de medicină. Articolul complet pe Ziarul Financiar. Dacă apreciezi știrea, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!
Image Description

08:02

Actele de stare civilă se pot obține electronic în 15 județe, fără să mai fie nevoie de deplasarea la ghișeu!

În 15 județe din România, cetățenii pot obține certificatele de naștere, căsătorie și deces în format electronic, fără a mai fi nevoie să se deplaseze la ghișeu. Cererea pentru eliberarea acestor documente se poate face online, însă în prezent, titularii trebuie să se prezinte fizic la instituțiile de stare civilă. Noile certificate pot fi solicitate și prin poștă electronică, însă cei interesați pot opta și pentru varianta tipărită, care trebuie ridicată personal. Este important de menționat că varianta electronică are valabilitate doar în mediul online, iar în momentul în care este printată, își pierde valoarea juridică. Pentru a beneficia de sistemul electronic, este necesar ca solicitantul să comunice ofițerului de stare civilă o adresă de poștă electronică, precum și varianta tipărită a documentului, completată cu datele personale. Acest lucru se face în baza unei aplicații speciale, care înlocuiește cererea scrisă de mână. Sistemul informatic pentru emiterea actelor de stare civilă reduce semnificativ timpul de așteptare, iar în momentul în care va fi implementat în toată țara, actele vor putea fi ridicate în câteva zile din orice oraș, indiferent de locul în care s-a născut persoana respectivă. În prezent, noul sistem este funcțional în 15 județe din țară, însă până la finalul lunii septembrie va fi extins în toate celelalte județe ale țării. Astfel, cetățenii vor putea beneficia de un serviciu mai eficient și mai rapid în ceea ce privește obținerea actelor de stare civilă.
Image Description

07:49

Cronica dimineții – 20.05.2024

1. Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era, în martie 2024, de 1.289.540, cu 425 mai puţine comparativ cu luna anterioară (minus 0,04%), aproape 63,9% dintre acestea fiind în administraţia publică centrală. (G4Media) 2. Fostul președinte Traian Băsescu spune că România trebuie să dea Ucrainei o baterie Patriot, pentru că participă astfel la efortul de a opri armatele Rusiei. În plus, susține Băsescu, România va primi la schimb un alt sistem Patriot din banii cu care SUA ajută Ucraina. (Digi24) 3. România a produs, în primul trimestru din 2024, o cantitate de țiței de 682.400 de tone echivalent petrol (tep), cu 23.900 tep mai mică (-3,4%) față de cea din perioada similară a anului anterior. (Profit.ro) 4. Reprezentanții Asociaţiei Prosumatorilor şi a Comunităţilor de Energie (APCE) solicită statului român să îşi definească poziţia legată de prosumatori. Ei spun că este momentul ca statul Român să ne spună clar dacă îşi mai doreşte să aibă energie verde injectată în reţea de către prosumatori sau nu, daca îşi doreşte să atingă ţintele de decarbonizare impuse de UE sau nu, îşi doreşte să respecte sau nu obligaţiile asumate pentru a accesa fonduri europene de zeci de miliarde de euro pentru energie regenerabilă. (News.ro) 5. Elicopterul în care se afla preşedintele Iranului Ebrahim Raisi s-a prăbușit în provincia iraniană Azerbaidjanul de Est și a ars complet. În elicopter se afla și ministrul de Externe. Televiziunea de stat a menţionat că nu este „niciun semn de viaţă” la locul prăbuşirii. (News.ro). Bloomberg a anunțat decesul președintelui iranian. 6. Mai multe mari companii europene de energie și-au redus sau își revizuiesc obiectivele de dezvoltare a energiei regenerabile din cauza costurilor ridicate și a prețurilor scăzute ale energiei electrice, un semn al dificultăților de a renunța la combustibilii fosili. (FT) 7. Un procent de 40% dintre cetăţenii germani, chestionaţi într-un sondaj, au sugerat reducerea finanţării destinate susţinerii Ucrainei în războiul cu Rusia printre soluţiile pentru bugetul Germaniei. (Hotnews) 8. Un pacient în vârstă de 55 de ani, care avea simptome de Alzheimer, a reușit să redevină aproape sănătos cu ajutorul schimbărilor aduse stilului său de viață. Biomarkerii din sânge care semnalează boala Alzheimer aproape dispăruseră din creierul bărbatului, în doar 14 luni, după schimbări în stilul său de viață: dietă, exerciții fizice, reducerea stresului și optimizarea somnului, împreună cu câteva suplimente alese strategic și medicamente prescrise de cardiologul său. (Digi24) 9. 38% dintre toate paginile web care erau online în 2013 nu mai sunt accesibile, relevă un studiu. În majoritatea cazurilor, acest lucru se datorează faptului că o pagină individuală a fost ștearsă sau eliminată de pe un site care a rămas funcțional. (Link) 10. Marea Britanie va cheltui peste 10 miliarde de lire sterline pentru a despăgubi mii de persoane care au fost tratate cu sânge contaminat cu HIV sau hepatită C în anii 1970 și 1980. (Hotnews)
Image Description

Recente din botosani

-
-

21:30

ATENȚIONARE: Cod Galben de Ceață în Mai Multe Localități din Județul Călărași. Recomandări pentru Conducătorii Auto

Un cod galben de ceață a fost emis de către meteorologi pentru dimineața de vineri în mai multe localități din județ. Avertizarea vizează Albești, Trușești, Ștefănești, Călărași, Avrămeni, Manoleasa, Hlipiceni, Todireni, Santa Mare, Durnești, Dobârceni, Mihălășeni, Hănești, Ripiceni, Românești și Mitoc și este valabilă până la ora 10:30. Pe drumurile din aceste localități, vizibilitatea se va reduce sub 200 de metri, chiar sub 50 de metri în unele zone. De aceea, conducătorilor auto li se recomandă să adapteze viteza la condițiile de drum, pentru a preveni accidentele rutiere. Vă rugăm să circulați cu prudență pentru a vă asigura siguranța și a celorlalți participanți la trafic. În cazul unor situații de urgență în care viața și bunurile sunt în pericol, sunați imediat la numărul de urgență 112. Pompierii militari sunt disponibili 24 de ore din 24 pentru a vă ajuta în astfel de situații de risc. Sunt pregătiți să intervină rapid și eficient. Întrucât codul galben este valabil până la ora 10:30, vă sfătuim să evitați deplasările în această zonă până ce situația se îmbunătățește. Vă reamintim, deci, să fiți prudenți în trafic și să acordați întotdeauna prioritate siguranței dumneavoastră și a celorlalți.
Image Description

21:29

Șoferul accidentat la Zăicești, dus direct la operație. Mașina distrusă a fost scos din șanț (VIDEO)

Un tânăr de 21 de ani a fost implicat într-un grav accident dimineața trecută, în localitatea Zăicești. Acesta se afla la volanul unui Audi și s-a izbit violent de o betonieră care circula în sensul opus. Impactul a fost atât de puternic încât mașina a fost distrusă complet pe partea stângă. Norocul tânărului a fost că a putut fi scos din mașină și dus direct la spital, deoarece a fost grav rănit. Echipajul SMURD l-a stabilizat și l-a transportat la Spitalul Județean de Urgență, unde a fost supus mai multor investigații medicale. S-a descoperit că tânărul a suferit o ruptură de splină, motiv pentru care a fost dus direct în sala de operații pentru o intervenție chirurgicală de urgență. "Efectuăm o intervenție de urgență pentru hemiperitoneu mediu prin ruptură de splină. A fost necesară splenectomia și momentan pacientul se află la terapie intensivă. Prognosticul este unul bun", a declarat medicul primar de chirurgie Isabela Afrăsânei, din cadrul Secției Chirurgie Generală a Spitalului Județean de Urgență. La locul accidentului au intervenit imediat mai multe forțe de intervenție, precum un echipaj al Serviciului Județean de Ambulanță și un echipaj cu medic al SMURD. Poliția a deschis un dosar penal pentru vătămare corporală din culpă și se pare că tânărul ar fi pătruns pe contrasens în momentul accidentului. Mașina sa a lovit puternic roțile din stânga ale betonierei, fiind aruncată în șanț. Autoritățile continuă să investigheze cauzele precise ale accidentului, iar mașina a fost ridicată de la locul impactului de către o platformă SOS Savencu pentru a fi examinată tehnic. Tânărul se află în continuare internat în stare gravă la spital, dar prognosticul este unul bun. În astfel de situații, este important ca șoferii să fie precauți și să respecte regulile de circulație pentru a evita astfel de tragedii.
Image Description

21:28

Tragedie la Coțușca! Un octogenar pierde viața din cauza unei țigări aprinse

Un bărbat de 83 de ani a pierdut viața într-un incendiu care a izbucnit în locuința sa din satul Coțușca, după ce a adormit cu o țigară aprinsă în mână. Tragedia s-a petrecut în această după-amiază și a fost observată de un vecin care a alertat autoritățile. La fața locului a fost trimis un echipaj de pompieri, care a intervenit cu o autospecială de stingere cu apă și spumă. Din păcate, bărbatul a fost găsit carbonizat în patul care ardea într-una din camerele locuinței sale. Potrivit pompierilor, incendiul a fost cauzat cel mai probabil de o țigară lăsată aprinsă de bărbat. Pentru a evita astfel de tragedii, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Botoșani recomandă măsuri de precauție pentru fumători. Printre acestea se numără: să nu aruncați mucurile de țigară pe jos, să aveți grijă să nu aruncați restul de la țigară pe geamul mașinii sau să folosiți o scrumieră potrivită și grea pentru a stinge țigara. De asemenea, autoritățile sfătuiesc fumătorii să nu fumeze în pat sau în apropierea materialelor combustibile și să nu lase scrumul să ardă în scrumieră. Aceste recomandări vin în urma unui incident tragic care a avut loc în satul Coțușca și care a dus la pierderea unei vieți nevinovate. Este important să fim responsabili și să avem grijă atât de locuințele noastre, cât și de mediul înconjurător. Incendiile cauzate de neglijența cu țigările pot avea consecințe fatale și trebuie să fim conștienți de pericolele pe care le implică fumatul.
Image Description

Reclame

-
-

Vremea

-
-
botosani WEATHER

Schimb valutar

-
-

Redactie

-
-
Stiri din botosani
office@stiridinbotosani.ro
0723222111

nationale

-
-
Image Description

Creşterea nivelului mării amenință mai mult de o treime din zonele umede de pe țărmul Mării Mediterane (studiu)

Mai mult de o treime din zonele umede din bazinul mediteraneean sunt ameninţate de riscul de a fi acoperite de apa mării din cauza schimbărilor climatice, arată datele unui studiu ştiinţific, care avertizează că această evoluție ar putea distruge un habitat preţios pentru păsările din zonele costiere. Zonele umede din regiunile de coastă se numără printre regiunile cele mai ameninţate de schimbările climatice: din cauza creşterii nivelului apei, mai mult de o jumătate dintre ele, la nivel mondial, ar putea să dispară sub apă până în 2100, au arătat deja o serie de studii precedente. Noul studiu, publicat în revista Conservation Biology, a realizat o modelare computerizată a viitoarelor riscuri de submersiune în funcţie de diverse scenarii alcătuite de Grupul interguvernamental de experţi în evoluţia climei (GIEC) pentru 938 de situri costiere din bazinul mediteraneean, scrie Agerpres. Cercetarea a dezvăluit că 34,4% dintre aceste situri, adică 320 de zone umede costiere, sunt ameninţate cu dispariţia până în 2100 de creşterea nivelului mării, chiar şi în cele mai optimiste scenarii climatice (cu o încălzire a climei globale de +1,8 grade Celsius). În scenariile pesimiste (încălzire de +4,4 grade Celsius), numărul acestor situri ameninţate ar putea urca la 495, reprezentând mai mult de jumătate din totalul zonelor umede costiere. Parcul natural regional Camargue, cea mai mare zonă umedă din Franţa, „s-ar putea confrunta, de exemplu, cu submersiunea unei suprafeţe de teren echivalentă cu de patru ori suprafaţa Parisului”, a precizat într-un comunicat Muzeul Naţional de Istorie Naturală din Paris, care a participat la realizarea noului studiu alături de Institutul de cercetare pentru conservarea zonelor umede mediteraneene din Tour du Valat. Aceste zone ameninţate includ între 54,1% şi 60,7% din siturile de importanţă internaţională pentru păsările acvatice, cum ar fi flamingo, avocetă şi raţă-pestriţă, în special în timpul perioadelor de iernare şi de cuibărit. Deoarece aceste păsări nu dispun de un habitat alternativ, noile ameninţări ar putea „afecta negativ” numărul lor şi ecosistemele asociate acestora. „Aceste cifre sunt fără îndoială subestimate”, notează autorii studiului, subliniind că numeroase zone costiere, mai ales din Spania, nu au fost incluse şi că alte ameninţări (eroziune costieră, salinizare, supraturism) nu au fost luate în calcul. Din toate aceste motive, ei recomandă „punerea urgentă în aplicare a unor măsuri de adaptare” în aceste situri, cum ar fi construcţia unor diguri, şi, mai ales, a unor măsuri care să fie mai eficiente pe termen lung, precum implementarea unor soluţii bazate pe natură (fixarea dunelor cu ajutorul vegetaţiei) şi extinderea zonelor protejate pentru a combate în special urbanizarea necontrolată.

Citeste mai mult

Image Description

Traian Băsescu: Ar fi o mare greșeală a României să nu dea Ucrainei un sistem Patriot. Ucrainenii luptă și pentru noi

Fostul președinte Traian Băsescu spune că România trebuie să dea Ucrainei o baterie Patriot, pentru că participă astfel la efortul de a opri armatele Kremlinului. În plus, a spus Băsescu la Digi24, România va primi la schimb un alt sistem Patriot din banii cu care SUA ajută Ucraina. „CSAT ar trebui să judece prioritățile, și anume opțiunea între a participa la efortul de a-i opri pe ruși sau de a nu participa. Cred că ar fi o mare greșeală a României, cu atât mai mult cu cât orice victorie a rușilor înseamnă un risc în plus pentru securitatea națională a României – și nu numai a României. Deocamdată, ucrainenii luptă și pentru noi, nu numai pentru ei”, a spus Băsescu la emisiunea „Briefing”. El a explicat că România nu trebuie să se dispenseze de singurul sistem Patriot operațional, ci poate da Ucrainei unul dintre cele sisteme aflate în curs de operaționalizare, în condițiile în care ucrainenii au devenit specializați în a operaționaliza astfel de sisteme de armament. El a criticat o declarație a președintlui Klaus Iohannis, care a spus că trebuie să vedem ce primește România în schimb, dacă donează un sistem Patriot Ucrainei. „România reușește în ultima vreme să facă o figură de prostălăul Europei. Ce e aia să discuți public, să vedem ce o să primim în schimb? E o prostie fără margini. Ia decizia dacă trimiți acest sistem Patriot în Ucraina sau nu și în rest negociază tăcut, fără să te dai în stambă. În Ucraina mor oameni... vrea să vadă ce primește? S-a dus să primească NATO și a primit Patriot pentru Ucraina”, a spus Băsescu. El crede totuși că cele două chestiuni nu sunt legate una de alta. „Iohannis a ținut să facă o vizită în SUA, după ce a fost Ciolacu și nu l-a primit nimeni pe acolo. În ambițiile lui, a zis: mă duc eu, să mă primească președintele. Până la urmă, diplomația românească a reușit să aranjeze această vizită nedorită de americani, dar acceptată datorită insistențelor, ocazie cu care Iohannis și-a spus: ce-ar fi să întreb eu de funcția de secretar general NATO? Și n-a primit niciun răspuns. Nu e vorba de schimb, pur și simplu e o nevoie și dacă Iohannis tot s-a dus neîntrebat în gura lupului, lupul i-a spus: ia scoate tu un sistem Patriot și trimite-l în Ucraina”, a spus Băsescu. Fostul președinte spune că ar fi o greșeală ca România să nu dea curs acestei solicitări, pentru că „în Ucraina mor oameni, mor copii, mor bătrâni, iar România să stea cu ele neutilizate ar fi o eroare și politică, și militară”. „Nu spune nimeni că dăm gratuit acest sistem Patriot. Îl dăm pe bani, adică din suma cu care SUA ajută Ucraina se vor extrage banii pentru o nouă comandă pentru România”, a adăugat el.

Citeste mai mult

Image Description

Primarul din Gorj, lovit cu mașina o tânără în plină campanie electorală: "Membrii AUR au sărit la mine și i-au spart oglinda

Un incident grav s-a produs în comuna Stejari din județul Gorj. În timpul campaniei electorale, primarul localității a lovit cu mașina o tânără care se afla însoțită de reprezentanții unui partid politic adversar. După incident, edilul a părăsit locul faptei fără a se asigura de starea victimei. Martorii au relatat că primarul se afla în campanie electorală pe străzile comunei în momentul în care a lovit-o pe tânără cu oglinda autoturismului său. Aceasta a fost lovită în zona coastelor și a fost transportată de urgență la spital. Potrivit informațiilor, incidentul a avut loc la câteva sute de metri de sediul primăriei, unde primarul a parcat mașina și a intrat în imobil fără a se interesa de starea victimei. Polițiștii ajunși la fața locului l-au testat pe primar pentru alcoolemie, rezultatul fiind negativ. Cu toate acestea, edilul a fost dus la spital pentru prelevarea de probe biologice. Pe de altă parte, primarul PSD și candidat la un nou mandat la alegerile din 9 iunie a negat acuzațiile. Acesta a susținut pe rețeaua de socializare Facebook că a fost victimă a unui atac din partea susținătorilor partidului adversar, care i-au vandalizat mașina. Primarul din comuna Stejari a devenit cunoscut publicului mai larg după ce a mărturisit că îi admiră pe Nicolae Ceaușescu și pe Vladimir Putin. Incidentul s-a produs în contextul unei campanii electorale tensionate, în care rivalitatea politică a atins cote maxime. Incidentul a stârnit reacții puternice în mediul online, iar mulți utilizatori ai rețelelor sociale au condamnat acțiunile violente și comportamentul neglijent al primarului. Deocamdată, autoritățile nu au făcut niciun comentariu oficial cu privire la incident și așteaptă finalizarea investigațiilor pentru a stabili vinovăția în acest caz. Cu toate acestea, opinia publică și mai ales suspectul așteaptă cu sufletul la gură verdictul final al autorităților. Până atunci, acest eveniment va rămâne un subiect controversat și va genera discuții aprinse între susținătorii celor două tabere politice.

Citeste mai mult

Image Description

Traian Băsescu la Digi24: Dezvăluirile despre implicarea militară românească în Ucraina și relațiile cu Rusia în direct la ora 20.00!

Traian Băsescu, fostul președinte al României, va fi prezent în cadrul emisiunii "Briefing" de la ora 20.00, invitat de jurnalistul Liliana Ruse. Subiectul abordat va fi implicațiile ajutorului militar românesc pentru Ucraina și efectele acestuia. Conform afirmațiilor lui Băsescu, care vor fi făcute în direct, România a luat decizia de a oferi sprijin militar pentru Ucraina în contextul conflictului cu Rusia. Detaliile despre cum va fi oferit acest ajutor vor fi prezentate în cadrul emisiunii. Se va discuta și despre relațiile dintre România și Rusia, după intervenția militară a României în sprijinul Ucrainei. Va fi analizată influența acestei decizii asupra dinamicii frontului și a situației de securitate în regiune. Tensiunile dintre Ucraina și Rusia au crescut în ultimele luni, iar implicarea României în acest conflict ar putea avea repercusiuni importante asupra relațiilor dintre cele două țări. Prin intermediul declarațiilor și dezvăluirilor lui Traian Băsescu, publicul va putea afla mai multe despre implicațiile acestei acțiuni. Emisiunea "Briefing" cu Traian Băsescu va fi difuzată în direct, de la ora 20.00, și va oferi o perspectivă interesantă asupra deciziei României de a interveni în conflictul din Ucraina.

Citeste mai mult

Sport

-
-
Image Description
Sport

Liderul galeriei giuleștene a fost arestat pentru contrabandă cu materiale pirotehnice alături de Daniel Niculae: 16 persoane implicate în acest caz. Arestări și control judiciar în București și județele din apropiere.

Trei suporteri ai echipei Rapid au fost arestați după ce au fost implicați într-un caz de depozitare și introducere de materiale pirotehnice periculoase pe stadion. Printre ei se numără și liderul galeriei echipei, care colabora direct cu Daniel Niculae, președintele clubului. Procurorii Parchetului Tribunalului București au cercetat 16 persoane în acest caz, acuzându-le de constituirea unui grup infracțional organizat, operațiuni ilegale cu articole pirotehnice, nerespectarea regimului armelor și distrugere. Trei dintre inculpați au fost arestați pentru 30 de zile, iar ceilalți 12 au primit măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile. Deși a fost suspectat în acest caz, Daniel Niculae a fost lăsat în libertate, fiind președintele echipei de fotbal. Potrivit procurorilor, acesta a colaborat cu suporterii pentru a aduce pe stadion materiale pirotehnice periculoase. În cadrul unei percheziții, a fost găsită și o încăpere secretă, cu un perete fals, unde erau depozitate petarde și torțe. Finanțatorul echipei, Dan Șucu, a declarat că nu a avut cunoștință de aceste activități ilegale. „Cu ocazia perchezițiilor, au fost găsite și confiscate mai multe materiale pirotehnice, arme de foc, arme albe și sume de bani”, au precizat procurorii. Parchetul de pe lângă Tribunalul București a efectuat 19 percheziții domiciliare în București și județele Ilfov, Prahova și Iași, în urma cărora au fost ridicate probe legate de caz. Președintele echipei, Daniel Niculae, a fost ridicat de mascați joi dimineață.

Articol postat în data 22 Mar 2024
Image Description
Sport

Pronosticuri Ligile Inferioare Anglia și Italia: Pariori Prezice Profit din Meciurile Barnet vs Eastleigh și Vicenza vs Fiorenzuola

Astazi, 19 martie 2024, "Monitorul de Botosani" prezinta doua variante de pariuri in cadrul sectiunii "Pronosticurile Zilei", dedicate in special pariorilor. Acestea au o cota totala de 2.13 si nevoiau sa fie combinate pe acelasi bilet. Analiza aprofundata realizata de echipa noastra a avut ca scop extragerea celor mai sigure variante de profit, bazate pe favoriti, dar si pe spectacol. Astazi, atentia noastra va este directionata catre doua meciuri din ligile inferioare din Anglia si Italia. In prima selectie, ne indreptam catre intalnirea dintre Barnet si Eastleigh, din etapa cu numarul 39 din National League, al cincilea eșalon al fotbalului din Anglia. Echipa gazda se afla pe locul doi in clasament si tintește promovarea in acest sezon. Cu 69 de goluri marcate, Barnet are al doilea cel mai bun atac din campionat, după liderul Chesterfield. In schimb, defensiva lor lasa de dorit, avand un numar de 52 de goluri primite. Pe de alta parte, Eastleigh se lupta cu retrogradarea, aflandu-se la doar trei puncte de "zona rosie". Echipa oaspete are un atac destul de bun, cu 65 de goluri marcate, dar sufera in defensiva, avand un numar de 78 de goluri primite. Se așteaptă un meci deschis, cu cel puțin trei schimbări ale scorului. Așadar, pronosticam un numar de peste 2.5 goluri in acest meci, cu o cota de 1.47. A doua și ultima selecție vine din Serie C, grupa A, din Italia, unde echipa Vicenza o va primi pe Fiorenzuola. Gazdele se afla pe locul trei in clasament, cu obiectivul promovarii, in timp ce oaspetii sunt la retrogradare, ocupand locul 18 cu 30 de puncte. Aceștia au si cea mai slaba defensiva din eșalonul trei, cu 52 de goluri primite. Prin urmare, ne așteptăm la un meci dominat de echipa gazda și pariam ca aceștia vor marca cel putin doua goluri, cu o cota de 1.45. Reamintim ca cele doua meciuri combinate pe același bilet au o cota totala de 2.13 și va sfatuim sa pariați cu încredere. Urmariti-ne zilnic pentru cele mai profitabile pronosticuri, doar in "Monitorul de Botosani".

Articol postat în data 22 Mar 2024

Social

-
-
Image Description
Social

Profesor din Botoșani inventează școală originală: Textus

Articol postat în data 08 Feb 2024
Image Description
Social

Daniela Păduraru, profesor recunoscut pentru performanţele remarcabile în Educaţie

Profesoara Daniela Păduraru din Botoșani a primit prestigioasa distincție "Profesorul de nota 10" în cadrul evenimentelor organizate cu ocazia Zilei Mondiale a Educației. Aceasta este profesor la Școala "Ștefan cel Mare" și este recunoscută pentru proiectul său inovator care promovează metoda de predare în echipă, inițiat acum 11 ani. Proiectul profesoarei Păduraru a fost premiat și la nivel național pentru implementarea cu succes a strategiei de învățare în echipă în sala de clasă. Ea a introdus această metodă în școală cu scopul de a îmbunătăți nivelul de înțelegere și performanța elevilor, care au dat rezultate remarcabile în urma acestui sistem. Inițiativa profesorului Păduraru a fost apreciată de comunitatea educativă și recunoscută la nivel național, fiind un exemplu de bună practică în sistemul educațional. Metoda sa inovatoare, care încurajează cooperarea și colaborarea între elevi, a avut un impact pozitiv asupra rezultatelor școlare și dezvoltării abilităților sociale ale elevilor. Profesoara Daniela Păduraru este un adevărat model de dedicare și pasiune pentru învățământul modern și a demonstrat că implicarea și munca asiduă pot schimba efectiv metodele de predare și învățarea în școala românească. Această onoare i-a fost acordată cu ocazia Zilei Mondiale a Educației, care sărbătorește rolul esențial al educației în dezvoltarea societății și a individului. Astfel, profesoara Păduraru primește recunoaștere pentru munca sa remarcabilă și pentru contribuția sa la îmbunătățirea educației și formării tinerelor generații. Distincția "Profesor de nota 10" este o recunoaștere merituoasă a performanțelor și efortului depus de Daniela Păduraru pentru a promova o educație de calitate și pentru a inspira și influența elevii să devină indivizi responsabili și capabili să construiască un viitor mai bun. La rândul nostru, ne alăturăm comunității educative din Botoșani pentru a o felicita pe profesoara Păduraru pentru această realizare și pentru munca sa deosebită în domeniul educației. Aceasta reprezintă un model demn de urmat și ne face mândri să avem astfel de profesori dedicați și pasionați în școlile noastre. Editor: Laiza Popescu

Articol postat în data 08 Feb 2024
Image Description
Social

Start astăzi probe la istorie și matematică pentru Bacalaureat 2020

Bacalaureat 2020, sesiunea de toamnă în continuare cu proba obligatorie a profilului - matematică și istorie potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării. Probele scrise au început la ora 9,00 și elevii au avut acces în săli până la ora 8,30. Timpul alocat elaborării unei lucrări scrise este de trei ore de la momentul în care au fost distribuite subiectele. Toate sălile de examen sunt echipate cu camere de supraveghere video și audio funcționale. Sesiunea de toamnă a Bacalaureatului a început luni cu proba la Limba și literatura română. Miercuri va avea loc proba la alegere a profilului și specializării. Peste 42.700 de candidați s-au înscris la această sesiune a Bacalaureatului. Din numărul total de înscriși, peste 24.900 provin din promoția 2019-2020 și aproximativ 17.800 din promoțiile anterioare. Echivalarea și recunoașterea competențelor lingvistice și digitale se vor desfășura în zilele de 28 și 31 august, respectiv 1 septembrie. Rezultatele primelor probe scrise vor fi afișate pe data de 2 septembrie până la ora 12:00 și vor fi urmate de sesiunea depunerii contestațiilor în același interval orar. Pentru a promova examenul, nota minimă la fiecare probă este de 5 puncte, iar media finală pentru promovarea examenului trebuie să fie de cel puțin 6.

Articol postat în data 08 Feb 2024
Image Description
Social

Indruma un copil talentat către cariera potrivită

FIECARE PĂRINTE VREA SĂ ASIGURE UN VIITOR DE SUCCES ȘI FERICIRE PENTRU COPILUL LOR Viața de părinte este plină de provocări și responsabilități, iar una dintre cele mai importante este să îți găsești calea în a-ți ghida copilul către un viitor de succes și fericire. Această misiune nu este ușoară, mai ales în prima perioadă de dezvoltare a copilului, când fiecare decizie și acțiune par cruciale. De la îngrijirea și protecția financiară la planificarea pentru un viitor promițător, părinții se confruntă adesea cu opinii diferite și dezacorduri cu copiii lor. Odată cu vârsta și maturizarea, copiii își dezvoltă propriile visuri și aspirații, care pot fi diferite de cele ale părinților lor. Drept urmare, apar conflicte între preocuparea părinților pentru stabilitate financiară și viziunea idealizată a copiilor despre viitor. Dar, în realitate, soluția ideală se află undeva la mijloc, unde obiectivele mari sunt importante, atâta timp cât acestea sunt realizabile și nu amenință visurile și ambiițiile mai realiste ale copiilor. Au părinții o datorie de a-și ghida copiii în a-și alege o cale în viață? Răspunsul simplu este să îi lăsăm să își descopere propriile talente și interese și să le acordăm libertatea de a lua decizii în concordanță cu acestea. Experiențele și idealurile noastre din trecut pot fi utile în a ghida copiii către o carieră de succes, dar copiii noștri sunt indivizi unici, cu propriile interese și talente. Prin urmare, trebuie să ne asigurăm că ne adaptăm la nevoile și pasiunile lor și să îi lăsăm să exploreze în propriul lor ritm. Una dintre cele mai bune modalități de a permite copiilor să își descopere vocația este să îi încurajăm să se înscrie în diverse activități extrașcolare, care le oferă oportunitatea de a-și testa abilitățile și de a-și dezvolta personalitatea într-un mediu sigur și supervizat. Indiferent dacă este vorba de sport, știință sau arte, aceste activități pot contribui la dezvoltarea și înțelegerea copiilor asupra lumii. Dacă aveți un copil cu un talent special și doriți să îi asigurați un viitor de succes, poate cel mai important lucru este să îi oferiți o educație de calitate. Acest lucru nu înseamnă să le impuneți copiilor voștri ce să facă, ci să le oferiți oportunitatea de a alege o instituție de învățământ secundar sau superior care să se potrivească nevoilor și potențialului lor. Pentru a face cea mai bună alegere, trebuie să fiți atenți la aspecte precum programul de studiu, resursele disponibile și oportunitățile de dezvoltare. Prin urmare, părinții au datoria de a le oferi copiilor lor posibilitățile de a se dezvolta într-un mediu educativ adecvat și de a-i ajuta să își descopere talentele și abilitățile unice. O educație de calitate și sprijinul părinților pot fi cheia pentru un viitor de succes și realizare personală pentru copiii noștri.

Articol postat în data 08 Feb 2024

Stiri externe

Cercetătorii au soluționat misterul "copacului vieții" care datează de acum 21 de milioane de ani

După ani de cercetări și studii asupra emblematicilor baobabi, oamenii de știință au reușit să descopere misterul originii lor. Potrivit unui nou studiu, baobabii au apărut în Madagascar acum 21 de milioane de ani și apoi s-au răspândit în Australia și pe continentul african. Potrivit cercetătorilor, semințele acestor copaci unici au fost transportate de curenții oceanici și apoi s-au dezvoltat în specii diferite în diferite zone ale lumii. Cu toate acestea, acești copaci sunt acum amenințați de schimbările climatice și defrișările masive. Din cele opt specii de baobabi studiate de cercetători britanici, s-a descoperit că șase se găsesc în Madagascar, una în Africa și una în nord-vestul Australiei. Deși sunt cunoscuți și sub numele de "copaci vieți" sau "copaci cu susul în jos", baobabii sunt în pericol de dispariție. Cercetătorii pun în evidență importanța conservării acestor copaci unici, cerând ca două specii de baobab, inclusiv cel mai mare și faimos dintre ei, baobabul uriaș, să primească un statut de conservare mai ridicat. Potrivit studiilor, baobabii pot trăi până la câteva mii de ani și sunt vitali pentru ecosistemul din care fac parte. Acești copaci sunt cu adevărat speciali, fiind strâns legați de culturile și tradițiile locale. Forma lor ciudată și longevitatea lor i-au făcut să fie adorați de comunitățile locale și să fie considerați un simbol al vieții. Nu numai că fructele lor sunt considerate "super-alimente", dar din trunchiul lor se pot obține și fibre folosite în industria textilelor și îmbrăcămintei. De asemenea, florile lor mari de culoare albă sunt extrem de importante pentru lilieci, care călătoresc distanțe lungi pentru a se hrăni cu nectarul lor. Baobabii sunt adorați și de păsări, care își fac cuib în trunchiul lor și contribuie la dispersarea semințelor lor, asigurând astfel continuarea speciei. În concluzie, descoperirile făcute de cercetători asupra originilor baobabilor și pericolelor care îi amenință sunt alarmante. Este nevoie de eforturi intense pentru conservarea acestor copaci unici și vitali pentru ecosistemele din care fac parte. Baobabii sunt unii dintre cei mai deosebiți copaci din lume, iar conservarea lor este esențială pentru menținerea echilibrului natural și a culturilor locale.

Timp de citire: 3 minute

Salman al Arabiei Saudite suferă de o boală pulmonară: va fi tratat la Palatul Al Salam din Jeddah

Regele Salman al Arabiei Saudite suferă de o inflamaţie pulmonară și va fi tratat la Palatul Al Salam din Jeddah. Acest fapt a fost anunțat duminică de către agenția de presă de stat, care a precizat că monarhul, în vârstă de 88 de ani, a fost supus unor teste medicale. Potrivit curții regale, regele va primi un tratament cu antibiotice până când inflamația va dispărea complet. Testele medicale au fost făcute la clinica regală de la Palatul Al Salam, după ce regele a prezentat o „temperatură ridicață și dureri articulare”, conform agenției de presă de stat. Acesta nu este primul caz în care regele Salman suferă de probleme de sănătate. În aprilie, monarhul a fost internat pentru un control de rutină. Cu toate acestea, în ultimii ani, starea sa de sănătate a devenit fragilă. La vârsta de 88 de ani, regele Salman este custodele celor mai sfinte locuri ale Islamului și a urcat pe tronul Arabiei Saudite, țara care este cel mai mare exportator de petrol din lume, în 2015. El a deținut poziția de prinț moștenitor și vicepremier timp de mai mult de 2 ani și jumătate, până când a devenit monarh. În prezent, prințul Mohammed bin Salman este considerat liderul de facto al regatului saudit și este și prințul moștenitor. Situația fragilă a sănătății regelui Salman ridică întrebări privind succesiunea și viitorul Arabei Saudite.

Timp de citire: 2 minute

Răsturnare de situație în tentativa de asasinare a lui Fico. Atacatorul nu ar fi acţionat singur, așa cum se credea

Autorul atacului armat asupra premierului slovac Robert Fico s-ar putea să nu fi fost doar un "lup singuratic", cum s-a crezut până în prezent, a declarat duminică ministrul de interne slovac Sutaj Estok, în timp ce autorităţile încearcă să elucideze deplin tentativa de asasinat, relatează Reuters. Potrivit ministrului de interne, echipa care investighează cazul va cerceta şi dacă suspectul a acţionat ca parte a unui grup de persoane ce s-au încurajat reciproc să recurgă la un asasinat. Un element care sugerează implicarea şi a altor persoane este ştergerea la două ore după tentativa de asasinat a comunicaţiilor pe internet ale suspectului şi nu este clar cine le-a şters. Este exclus ca el să fi făcut acest lucru, având în vedere că deja era arestat, şi cel mai probabil nici soţia sa, a explicat ministrul de interne. Acesta din urmă a confirmat că suspectul era ostil politicii lui Fico, un premier social-democrat, dar apropiat de premierul conservator ungar Viktor Orban. De îndată ce a preluat conducerea guvernului în octombrie 2023, Robert Fico a sistat ajutorul militar pentru Ucraina şi a cerut negocieri de pace între aceasta şi Rusia. Potrivit guvernului de la Bratislava, suspectul s-a radicalizat după ce aliatul lui Fico, Peter Pellegrini, a câştigat alegerile prezidenţiale luna trecută şi el a spus în faţa anchetatorilor că era nemulţumit de reformele iniţiate de noul guvern în parchetul anticorupţie şi presa publică, reforme criticate de opoziţia progresistă şi de Comisia Europeană. Robert Fico a cerut desfiinţarea procuraturii anticorupţie şi a televiziunii publice, pe care le-a acuzat de partizanat politic împotriva lui şi în favoarea opoziţiei liberale. Fico nu mai este în pericol imediat, dar rămâne în stare gravă şi încă nu poate fi transferat la un spital din capitala Bratislava, fiind în continuare îngrijit la spitalul din Banska Bystrica, a declarat duminică mai devreme vicepremierul Robert Kalinak. Premierul a fost împuşcat miercuri în timp ce ieşea de la o şedinţă de guvern desfăşurată în oraşul Handlova. Un individ înarmat şi aflat într-o mulţime de oameni spre care s-a îndreptat Fico a tras cinci gloanţe către acesta, dintre care patru l-au nimerit. Autorul tentativei de asasinat, un bărbat în vârstă de 71 de ani sub numele de Juraj Cintula, un fost bodyguard la un mall şi de asemenea autor a trei cărţi de poezii, a avut în trecut legături cu grupări radicale şi a recunoscut motivaţia politică a atacului său. El a fost arestat la locul atacului şi sâmbătă a fost prezentat instanţei.

Timp de citire: 4 minute

Spania cere rechemarea ambasadorului din Argentina după declarațiile jignitoare ale preşedintelui ultra-liberal Milei la o reuniune a partidelor extremei dreapta europene

Spania recheamă ambasadorul din Argentina după declarațiile ofensive ale președintelui acestei țări, Javier Milei, făcute la o întâlnire a partidelor de extremă-dreapta europene la Madrid. Acesta ar fi jignit Spania, premierul socialist Pedro Sanchez și soția acestuia. La Convenția "Europa Viva 24" organizată de Partidul Vox, la care a fost invitat special, Milei a declarat că "elitele mondiale nu își dau seama cât de distructive sunt ideile socialismului", adăugând că acestea produc oameni agățați de putere și abuzuri. Președintele argentinian a făcut și aluzii la soția lui Sanchez, Begona Gomez, acuzată de corupție și trafic de influență de un tribunal din Madrid în aprilie. Totuși, acest caz a fost clasat de Parchetul Madrid din lipsă de probe. Sanchez a anunțat la acel moment că își va suspenda activitatea pentru o perioadă de reflecție, dar a decis să rămână în funcție. Ministrul spaniol de externe, José Manuel Albares, a declarat că declarațiile extrem de grave ale lui Milei merg dincolo de diferențele politice și ideologice. Ca urmare, ambasadorul Spaniei din Buenos Aires este retras până la noi ordine, iar președintele argentinian este rugat să își ceară scuze public Spaniei.

Timp de citire: 2 minute

Atacul rus asupra orașului ucrainean Harkov: cinci morți și 16 răniți într-o zonă de recreere. Oficialii anunță tragedia.

Celor puțin cinci persoane au fost ucise și 16 au fost rănite într-o zonă de recreere din afara orașului ucrainean Harkov, ca urmare a unor bombardamente rusești duminică, conform unor oficiali locali citați de Reuters. Primarul orașului Harkov, Igor Terehov, a raportat bilanțul morților și răniților. "Exploziile auzite în jurul prânzului în Harkov s-au produs într-o suburbie din apropiere. Două rachete ruse au lovit un centru de recreere, unde oamenii se relaxau, ucigând cinci persoane și rănind alte 16", a declarat el pe platforma de mesagerie Telegram. Correspondenții Reuters au văzut zona de recreere distrusă de două explozii violente, care au avut loc la aproximativ 15-20 de minute distanță unul de altul, în urma cărora au rămas doar un crater, dărâmături și cadavre, conform informațiilor furnizate de către salvatorii prezenți la fața locului. O femeie în vârstă de 69 de ani pe nume Valentina, care locuia în apropiere de complexul turistic, a povestit că se afla acasă în momentul exploziilor. Ea le-a mărturisit jurnaliștilor plângând că soțul ei a fost ucis în explozie. "Era lângă apă, iar acum zona este acoperită cu un crater, dărâmături și cadavre. Este extrem de dureros să-mi pierd casa și soțul. Rușii sunt niște animale, de ce trebuie să omoare oameni nevinovați?", a declarat ea. În ultimele săptămâni, orașul Harkov și regiunea cu același nume au fost ținta constantă a atacurilor cu rachete și bombe ghidate lansate de către forțele ruse, în contextul unei ofensive militare în nord-estul regiunii. Un ofițer de poliție local, Yaroslav Trofimko, a declarat că în momentul atacului nu se aflau soldați în zonă. "Era duminică, oamenii au venit aici să se relaxeze, copii, femei gravide. Este o tragedie să vedem cum acești oameni încearcă să ducă o viață normală și sunt uciși de rachetele rusești", a subliniat el.

Timp de citire: 3 minute

Iran: Cine va asigura interimatul lui Ebrahim Raisi, a cărui stare e încă „incertă” după accidentul de elicopter

Elicopterul care îl transporta pe preşedintele iranian Ebrahim Raisi s-a prăbuşit în apropiere de graniţa cu Azerbaidjanul. În acest moment, nu se cunoaşte starea de sănătate a ocupanţilor, relatează Le Figaro, care răspunde şi la întrebarea: „Cine asigură interimatul în cazul incapacităţii preşedintelui?”, informează news.ro. Salvatorii nu au reuşit încă să ajungă la locul accidentului, din cauza condiţiilor meteo dificile. Vineri, preşedintele iranian s-a deplasat la graniţa cu Azerbaidjanul pentru a inaugura un baraj între cele două ţări şi s-a întâlnit cu omologul său azer. Deocamdată nu au fost difuzate informaţii privind starea de sănătate a ocupanţilor elicopterului prezidenţial, în care se afla şi ministrul iranian de externe Hossein Amir Abdollahian, dar se pune deja problema continuităţii statului în cazul în care preşedintele Republicii nu-şi va putea exercita atribuţiile oficiale. Un oficial iranian a declarat pentru Reuters că „viaţa preşedintelui Republicii şi cea a ministrului de externe sunt în joc/pericol”. Situaţia este prevăzută în mod expres la articolul 131 din Constituţia iraniană, care stipulează că „în caz de deces, revocare din funcţie, demisie, absenţă sau boală de peste două luni a preşedintelui Republicii, prim-vicepreşedintele republicii, sub rezerva acordului Liderului, preia atribuţiile şi responsabilităţile preşedintelui, iar un consiliu format din preşedintele Adunării, şeful sistemului judiciar şi prim-vicepreşedintele republicii este obligat să ia măsuri pentru a asigura alegerea unui nou preşedinte al republicii în termen de cel mult cincizeci de zile”. În acest caz, din 2021, prim-vicepreşedintele Republicii Iran este Mohammad Mokhbér, fost director al unei bănci iraniene şi fost viceguvernator al provinciei Khuzestan din vestul ţării. El a fost numit în acelaşi an în care conservatorul Ebrahim Raisi a fost ales preşedinte al Republicii Iraniene. În caz de incapacitate a lui Raïsi, Mohammad Mokhbér ar urma să asigure interimatul pentru o perioadă de maximum cincizeci de zile. De la Revoluţia islamică din 1979, Iranul este o teocraţie de un tip special, cu două capete, întrucât puterea supremă îi aparţine Liderului Revoluţiei, Ali Khamenei. El este ales de o Adunare a experţilor formată din 86 de clerici, care sunt la rândul lor aleşi prin vot universal direct. De la revizuirea constituţională din 1989 şi de la eliminarea funcţiei de prim-ministru, preşedintele Republicii este şeful puterii executive, în calitate de şef al guvernului. Acesta este ales prin sufragiu universal direct, în cadrul unor alegeri în două tururi, pentru un mandat de patru ani.

Timp de citire: 4 minute
Acasa Recente Radio Judete